U Puli osnovana Sekcija organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti

U prostorima HGK Županijske komore u Puli danas je osnovana Sekcija organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti HGK Županijske komore Pula. Za predsjednika Sekcije izabran je Dragan Balaban iz labinske tvrtke Velesajam d.o.o., a za potpredsjednike Valter Kiršić (Lira – Intersound d.o.o. Pula) i Dean Spećina (Pelagius Novigrad d.o.o.).

Poslovanje organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti najteže je pogođeno pojavom pandemije COVID-19, a njihove su aktivnosti obustavljene gotovo u potpunosti još od ožujka ove godine. Najnovijom zabranom javnih okupljanja u potpunosti je onemogućen rad organizatorima i izvođačima festivala, koncerata, sajmova, kongresa, predstava, sportskih događanja, vjenčanja, te ostalih evenata. Navedenu poruku uputili su danas predstavnici trgovačkih društava u Istri na osnivanju Sekcije organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti HGK – Županijske komore Pula. Industriju događanja potrebno je očuvati od urušavanja, a ovakvim zajedničkim djelovanjem putem Sekcije postajemo institucionalno vidljivi, te na taj način postajemo partneri u pronalaženju rješenja za realne mjere oporavka, rekao je Dragan Balaban.

Unatoč nezavidnoj situaciji u kojoj se poduzetnici u ovoj djelatnosti nalaze, svi članovi Sekcije iskazali su zadovoljstvo zbog pokretanja ove inicijative koja će omogućiti rad na zajedničkim ciljevima i projektima uz potporu Hrvatske gospodarske komore.

Uz postojeće mjere, članovi Sekcije u HGK – ŽK Pula predlažu produljenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta do ožujka 2021. godine, nove povoljne kreditne linije za obrtna sredstva za poduzetnike u industriji događanja po uzoru na HAMAG-ov COVID-19 zajam, te smanjenje stope PDV-a na ulaznice na 5 posto.

Jako je bitno da se manifestacije odvijaju, ističu članovi Sekcije, budući da industrija događanja doprinosi razvoju velikog broja gospodarskih grana, posebice turizma. ‘Istra i dalje treba ostati prepoznatljiva kao event destinacija, a pritom treba raditi na osvještavanju javnosti kako su poduzetnici u ovoj branši generatori i pokretači niza manifestacija u Istri koje omogućuju visoki standard i kulturu življenja’, istaknula je predsjednica  HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić.

Photo: Dragan Balaban, Velesajam d.o.o.

Naslovna fotografija: NU NU Production, Danijel Bartolić