U pulskom Kinu Valli obilježavanje Dana audiovizualne baštine uz besplatne projekcije

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježit će se petu godinu zaredom u pulskom Kinu Valli, gdje će se u subotu, 30. listopada besplatno prikazati tri projekcije digitalno restauriranih dugometražnih filmova koji su obilježili povijest hrvatske kinematografije.

Obilježavanje tog dana održat će se u suradnji s Kino mrežom te u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom odnosno Hrvatskom kinotekom pa će tako u 11 sati biti prikazan film “Vuk samotnjak” redatelja Obrada Gluščevića o dječaku Ranku iz jednog malog sela u Lici koji u šumi pronalazi ozlijeđenog njemačkog ovčara zaostalog iz rata. Brižljivo mu je previo rane i nazvao ga Hund, prema natpisu “Militär Hund” koji je visio o njegovom vratu. Film je osvojio Srebrnu arenu i nagradu “Jelen” na Pulskom festivalu 1972. godine a iste je godine osvojio nagrade na više međunarodnih festivala.

Na programu je i hrvatski dugometražni film iz 1952. godine koji je u bunkeru proveo 25 godina da bi na koncu bez velike pompe 30. travnja 1977. dobio dozvolu za javno prikazivanje. Radi se o filmu “Ciguli miguli“ redatelja Branka Marjanovića i scenarista Jože Horvata koji će se prikazati u 17 sati. Film prati lik Ivana Ivanovića, funkcionara Komunističke partije koji dolazi u provincijski gradić kao zamjenik odsutnog referenta za kulturu. Ivanović je fanatično revan u nastojanju da kulturni život gradića reformira u skladu sa socijalističkim idealima.

Naposlijetku, publika će u 19 sati moći pogledati i najpoznatiju hrvatsku ljubavnu komediju “Tko pjeva zlo ne misli” redatelja Kreše Golika iz 1970. godine i uplesti se u zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek. Film je nastao prema noveli “Iz dnevnika malog Perice“ Vjekoslava Majera.

Ulaz na projekcije je slobodan a besplatnu ulaznicu potrebno je preuzeti na blagajni Kina Valli.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)