U Rijeci otvoren JGL Muzej farmacije

JGL Muzej farmacije, specijalizirani je muzej otvoren u četvrtak u Rijeci u kojemu je  prikazana povijest hrvatskog i svjetskog ljekarništva. Nastao je u suradnji tvrtke Jadran Galenski Laboratorij (JGL), Muzeja grada Rijeke i Grada Rijeke, otvoren je u četvrtak u Užarskoj ulici u središtu Rijeke.

Idejni začetnik muzeja i predsjednik Upravnog odbora JGL Ivo Usmiani kazao je da su se izlošci za muzej prikupljali tijekom 30 godina djelovanja tvrtke JGL. Odluka o pokretanju Muzeja farmacije donijeta je s imenovanjem Rijeke europskom prijestolnicom kulture, čemu smo željeli dati svoj doprinos, rekao je Usmiani. Zadatak ovog muzeja je da afirmira ljekarništvo, rekao je i ustvrdio da je farmacija znatno doprinijela razvoju Rijeke i društva.

Voditeljica projekta JGL Muzeja farmacije i članica Upravnog odbora JGL Eva Usmiani Capobianco navela je da su pripreme, prilagodba prostora i opremanje trajali godinu i pol. Muzej se sastoji od 10 cjelina, među kojima su zeleni zid s ljekovitim biljem na ulazu, vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, ljekarnička knjižnica, JGL kutak i cjelovita ljekarna iz prve polovice 20. stoljeća.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL