U Šibeniku otvoren 61. Međunarodni dječji festival

Djeca iz zbora Zdravo maleni i sve popularnija maskota dječaka Paška otvorili su u subotu navečer 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku na kojem će se do 3. srpnja održati osamdesetak kazališnih izvedbi, brojne radionice te niz događanja na ulicama i trgovima.

Djecu Šibenika, ali i svu djecu svijeta pozdravio je sa smanjene ‘pandemijske’ pozornice šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je primijetio da su baš djeca bila najviše zakinuta u teškim vremenima jer dječju maštu i igru držati pod kontrolom zbog njihovog zdravlja nije lako. “Međutim, djeca su pokazala i da mogu biti odrasla. MDF nije posustajao iako smo u gradu bili jako odgovorni. Imali smo jubilarni 60. lani, ove godine 61. MDF, i tek sad shvaćamo koliko nam je falio i koliko je važan ovaj dječji žamor”, rekao je šibenski gradonačelnik.

Prva predstava prikazana na MDF-u je španjolska ‘Ono bitno’ kazališta Valven Circo, a zatvorit će ga jedna talijanska pa su u gledalištu sjedili talijanski i španjolski veleposlanik čije su zemlje ovogodišnji partneri MDF-a.

Umjesto predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je u subotu popodne otkazao potvrđeni dolazak, okupljene je pozdravio njegov posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima. “Veliki španjolski dramatičar iz 17. stoljeća, Pedro Calderón de la Barca, napisao je dramu ‘Život je san’, jedan od najvećih dramskih tekstova u povijesti europskog kazališta. Ako je život san, onda sanjajmo. Ako ne drugdje, onda barem u Šibeniku za vrijeme trajanja festivala”, rekao je Zima.

Sve informacije o festivalu možete pogledati ovdje.

Foto: Unsplash

Izvor: Hina