U Šibeniku otvorena Kuća umjetnosti Arsen

Kuća umjetnosti Arsen, kako je nazvana dvorana starog kina u znak sjećanja na kantautora Arsena Dedića, otvorena je u srijedu u Šibeniku.

Posebnost dvorane je modularni pod koji omogućava brzu i jednostavnu transformaciju prostora prema potrebama različitih vrsta događanja, rekla je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić. Predvorje dvorane osmišljeno je prostornom instalacijom s Arsenovim portretima – fotografijama i crtežima autora Munira Vejzovića, Ota Reisingera i Željka Koprolčeca, kao i Arsenovom bistom rad Borisa Leinera.

Postavljen je i pianino kojeg je ustupilo šibensko ”Kolo”. Matija Dedić izveo je Arsenovu skladbu ”Moderato cantabile”, u nazočnosti Gabi Novak i brojnih gostiju, a potom i “Vraćam se”.

Matija Dedić je kazao da se, profesionalno govoreći, radi o fascinantnom prostoru za muziciranje.

Gabi Novak i Matija Dedić će u četvrtak, 3. lipnja, održati prvi koncert u Kući umjetnosti Arsen.

Uslijedit će sadržaj čiju okosnicu čini trotjedni filmski program pod nazivom “Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića”, koji donosi izbor od devet domaćih i stranih filmskih klasika podijeljenih u tri potprogramska pravca: selekciju filmova koje je Arsen volio i koji su direktno utjecali na njegovo autorstvo, filmova za koje skladao glazbu i pisao songove te matineja filmova za djecu za koje je ispisao nikad zaboravljene partiture.

(Izvor: Hina, Duško Jaramaz/Pixsell)