U subotu počinje 2. Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu

Od 29. svibnja do 3. srpnja na prostoru oko Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održat će se drugi Festival Ljetne večeri, čiji bogat program u subotu otvara svečani koncert povodom Dana državnosti i Dana grada Zagreba, a zatvorit će ga večer posvećena Arsenu Dediću.

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je kako je riječ o još jednom projektu kojim teatar nastoji odgovoriti na pandemijske okolnosti, te kazalište sa svim njegovim programima što više približiti publici. “Neke stvari u teatru nastaju tako da se smišljaju i osmišljavaju, a neke se stvari u teatru naprosto dogode, jer teatar je sam po sebi na određeni način i ogledalo stvarnosti. Tako se dogodio i ovaj festival”, rekla je Vrgoč.

S planom da Festival Ljetnih Večeri HNK postane dio redovitoga programa, ove godine održat će se drugo izdanje, koje na platou ispred kazališta i na travnjaku prema Muzeju za umjetnost i obrt donosi bogat program večeri arija, poetskih performansa, baletnih nastupa, folklora i dramskih čitanja, s nastupima najpriznatijih umjetnika iz sva tri ansambla HNK-a, Drame, Opere i Baleta ali i nekih gostiju.

Program:

Program u subotu 29. svibnja otvara svečani koncert u povodu Dana državnosti i Dana grada Zagreba. U programima “Čarolija ljeta” i “Balet u predvečerje” predstavit će se plesači baleta HNK-u Zagrebu, operni umjetnici nastupit će u programima “Opera u predvečerje” i “Miris ljeta”, a najavljen je i zajednički program Drame, Opere i Baleta pod nazivom “Lipanjska rapsodija”.

Umjetnički program Opere ravnatelj tog ansambla Giorgio Surian najavio je kao svojevrsnu audiciju za mlade operne snage, koje će kroz četiri koncerta – kratkih izvedbi opera Seviljski brijač, Figarov pir, Ljubavni napitak te u Večeri operete, “pokazati svoje sposobnosti”. “Riječ je o kratkim, jednostavno režiranim operama u izvedbi naših budućih mladih opernih snaga, kako bismo vidjeli prave talente”, rekao je Surian. Najavio je i dvije izvedbe opernih solista u kombinaciji s dramskim ansamblom HNK-a, koji će ove godine nastupiti s raznolikim programom poetskih performansa koji se “prirodno nastavlja na repertoar kojim se Drama bavila čitavu prošlu godinu, kada je poezija na neki način postala zaštitni znak Drame”.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina ove je godine odabrao isključivo klasičan balet, pa će tako članovi ansambla u sklopu programa izvoditi ulomke iz najpoznatijih bijelih baleta, Labuđe jezero u koreografiji Vladimira Malakhova, te iz nove baletne premijere u sljedećoj sezoni, baleta Gizelle u koreografiji renomirana baletnog umjetnika i zvijezde pariškog Baleta Joséa Carlosa Martíneza. Jakovina je posebno najavio koprodukciju HNK-a Zagreb s Baletom Preljocaj i Francuskog instituta u Hrvatskoj, koja 4. lipnja otvara baletni program Festivala Ljetne večeri gostovanjem francuske Urbane grupe plesne intervencije (Groupe Urbain D’Intervention Dansée, GUID) izvođenjem ulomaka iz koreografija Angelina Preljocaja.

Najavljen je i nastup Ansambla LADO s kolažom plesnih i vokalno-instrumentalnih točaka, a program 3. srpnja zatvara večer pod nazivom “Arsenal ljetne noći” posvećena Arsenu Dediću uz gostovanje njegove udovice Gabi Novak. Večer Arsenu u čast osmišljava glazbenik Ante Gelo, a sudjelovat će glumci Ana Begić, Ivan Colarić, Dragan Despot, Goran Grgić, Igor Kovač, Iva Jerković, Marin Klišmanić, Mirta Zečević, Nikša Kušelj, Silvio Vovk, Siniša Popović, Slavko Juraga i Tesa Litvan

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Matija Habljak/PIXSELL

Izvor: Hina