U Zagrebu započinje 53. Međunarodni festival kazališta lutaka

Zagreb i ove godine postaje centralno lutkarsko središte. Od 18. do 24. rujna 2020. godine u u glavnom gradu održava se 53. PIF – Međunarodni festival kazališta lutaka, koji će uz lutkare iz Hrvatske, publici predstaviti i lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije.

Tijekom sedam festivalskih dana prikazat će se ukupno šesnaest lutkarskih predstava, jedanaest u natjecateljskom dijelu te pet predstava izvan konkurencije.

Kako se ističe u najavi, ovogodišnji  PIF održava se u smanjenom obliku u skladu sa epidemiološkim mjerama, ali i u tako malom PIF-u, po riječima urednice služenog programa Livije Kroflin, “zadivljuje domišljatost lutkara i raznolikost lutkarskih formi”.  Lutke, navodi Kroflin, poprimaju razne oblike: pokazuju se, na primjer, kao igračke – u jednoj predstavi nježne i tople, igraju se s najmanjom djecom i s njima pjevaju pjesmice i broje brojalice, u drugoj u ironičnom obratu prikazuju savršenu manipulaciju, a u trećoj nas figurice podsjećaju na djetinjstvo jer i pričaju priču o hrabrim dječacima i njihovim problemima.

Festival će, u petak 18. rujna u KUC-u Travno, otvoriti predstava “Dama iz Porto Pima” Teatra Gioco Vita iz Piacenze, “balada za glumce i sjene” temeljena na kratkoj priči Antonija Tabucchija u kojoj to talijansko kazalište “nastavlja potragu za modernim lutkarom dalangom, manipulatorom suvremenog kazališta sjena”.

PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) – Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni . Pokrovitelj prvog PIF-a bila je UNIMA (Međunarodno udruženje lutkara) te je SEK odlučio nastaviti s organizacijom festivala.  Tijekom duge povijesti, PIF je publici predstavio više oko 870 lutkarskih predstava iz 422 kazališta iz 48 zemalja sa svih kontinenata.

Cjelokupan program ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala kazališta lutaka pogledajte na poveznici: https://pif.hr/hr/52-pif-program/52-pif-program.html

Photo: Borna Filic/PIXSELL