Uskoro počinje spektakularna izložba Erwina Wurma u Laubi

Lauba 3. srpnja otvara spektakularnu izložbu Erwina Wurma, austrijskog umjetnika koji se nalazi na samom vrhu internacionalne umjetničke scene.

Wurm je stekao svjetsku slavu zahvaljujući svojim svjetski poznatim skulpturama i instalacijama koje često na humorističan i interaktivan način obrađuju svakodnevne predmete. Njegovi se radovi nalaze u najvećim svjetskim muzejima i galerijama suvremene umjetnosti te njegove izložbe privlače goleme brojeve posjetitelja. Tako je primjerice prošlogodišnja izložba u Taipei Fine Arts Museumu privukla preko 260 000 posjetitelja.

Iako se Wurmov pristup može prozvati zaigranim i humorističnim, to ne znači da se njegova umjetnost ne bavi ozbiljnim temama. Njegova djela često problematiziraju zapadnjački mentalitet, način života i kulturu s čestim referencama na autorovo djetinjstvo u postratnoj Austriji. Jedan od temeljnih Wurmovih pristupa je prikazivanje svakodnevnih predmeta u deformiranom obliku, kao npr. u djelu Narrow House, koja je bila izložena na venecijanskom Biennalu, a zagrebačka će je publika imati priliku vidjeti na Laubinoj izložbi. Autor je zapravo rekreirao obiteljsku kuću u kojoj je odrastao, no radikalno je smanjio dimenziju širine, dok je dužinu i visinu ostavio u inicijalnom obliku. Mijenjanje jedne od dimenzija predmeta omiljena je Wurmova metoda deformacije, te iz te metode možemo iščitati Wurmove namjere i poruke u izradi djela. Drugi primjer deformacije predmeta koje će zagrebačka publika od 3.7. imati priliku pogledati je djelo Renault 25 1991 u kojoj Wurm navedeni automobil jednostavno ukošava stvarajući bizarnu distorziju poznatog prizora. U ciklusu One Minute Sculptures, Wurmovo korištenje svakodnevnih predmeta i interakcija publike s djelom dolazi do najvećeg izražaja. Interakcija publike s umjetnošću ključan je element djela, gdje posjetitelj/model zauzima neobične i pomalo neugodne poze sa svakodnevnim predmetima, posljedično se transformirajući u samu skulpturu. One minute sculptures zapravo su stekle svjetsku slavu zbog njihove upotrebe u video-spotu za pjesmu „Can’t Stop“ Red Hot Chili Peppersa.

Izložba Erwin Wurm: The Show koja se održava u Laubi od 3. srpnja do 25. kolovoza zasigurno predstavlja najvažnije i najuzbudljivije umjetničko događanje u nedavnoj povijesti Zagreba, a i šire. Dođite u Kuću za ljude i umjetnost i uvjerite se iz prve ruke zašto je Erwin Wurm jedno od najvažnijih imena na globalnoj umjetničkoj sceni.

Izvor: Lauba press