VR izložba posvećena radnicama brodogradilišta Greben u Muzeju grada Korčule

Izložba VR instalacije “Graditeljice maestrala” u Muzeju Grada Korčule, koja se fokusira na žensku perspektivu rada u brodogradilištu, predstavit će se premijerno od 3. do 7. kolovoza, u okviru projekta Industrijska baština otoka Korčule.

Autorica Dijana Protić i kustosica Lea Vene predstavit će rad u utorak 3. kolovoza, a instalacija se može pogledati svaki dan od 19 do 21 sat, uz slobodan ulaz.

Projekt Industrijska baština otoka Korčule službeno je pokrenut 2014. u okviru udruge Siva zona u Korčuli, kao platforma i istraživanje koje objedinjuje razne pristupe, uključujući dijalog i suradnju s lokalnom zajednicom, institucijama, udrugama i inicijativama. Primarno je fokusiran na prostor Vele Luke, gdje su do sada kroz tekstove i umjetnički rad Božene Končić Badurine obrađene tvornica za preradu i konzerviranje ribe Jadranka i tvornica limene ambalaže 8. mart.

Zadnje tri godine naglasak je stavljen na brodogradilište Greben, gdje je 2017. Dijana Protić počela svoje umjetničko istraživanje, fokusirajući se na ženske perspektive i iskustva rada ondje, dok su kao okosnica istraživanja postavljena kazivanja Lučanki koje su nekad radile u Grebenu. Na temelju istraživanja trebao je nastati film, no medij VR instalacije omogućio je produbljivanje teme i moguću interpretaciju “utišane” ženske povijesti brodogradilišta. Po riječima kustosice Lee Vene, u suradnji s Martom Stražičić i Manjom Ristić projekt je dobio novu vizualnu i akustičnu dimenziju kojima se promišljaju i nove forme prezentacije industrijske baštine i specifičnog ženskog sjećanja ključnog za (pre)ispisivanju službene i neslužbene lokalne povijesti.

Vene kaže kako nas ženski glas vodi kroz istraživanje apstrahiranog prostora Grebena, njeno sjećanje objedinjuje nekolicinu životnih i profesionalnih priča bivših radnica, osobito onih na radu u tzv. plastici, ključnom pogonu gdje su dominantno radile žene. Pritom se osvještava iznimno zdravstveno ranjiva i nezaštićena pozicija koju su žene tamo zauzimale, te otkrivaju “mikro iskustva emancipacije i financijske samostalnosti koje su žene priskrbile radeći u Grebenu. Uz to aludira se na relevantnost ženskog kolektiva, kako u udruženom ženskom radu tako i međuljudskoj potpori koju takva zajednica stvara.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)