„Za žene u znanosti“ – otvoren natječaj za stipendiranje žena znanstvenica

L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali su petnaesti zaredom natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“.

U jubilarnoj 15. godini nove će četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja biti nagrađene pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 €.

Natječaj je otvoren od danas, dok je krajnji rok za predaju natječajne dokumentacije 4. prosinca 2020. u ponoć. O dobitnicama će odlučivati Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem.

Nacionalni program stipendiranja L’Oreal – UNESCO “Za žene u znanosti“  puno je više od financijske potpore. On ujedno predstavlja i svojevrsno priznanje hrvatskoj znanosti i znanstvenicama, osvještavajući javnost o značaju njihova rada te veličini njihovih znanstvenih doprinosa. Značaju ovoga programa na globalnoj razini te potencijalu za prepoznavanje mladih nada u znanosti svjedoči i činjenica da su čak dvije laureatkinje međunarodnog programa L’Oreal – UNESCO „For Women in Science“ dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju. Amerikanka Jennifer Doudna (Sveučilište California Berkeley) i Francuskinja Emmanuelle Charpentier (Institut Max Planck) nagrađene su za postignuća u istraživanju metode prepravljanja genoma te time postale tek šesta i sedma žena u povijesti koje su dobile Nobelovu nagradu za kemiju. –  stoji u priopćenju za javnost.

S obzirom na iznimno izazovnu 2020. godinu, navodi se, do velikog je izražaja došla važnost neprestanog ulaganja u razvoj znanosti na svim razinama društva. Kontinuirano ulaganje u znanstvena istraživanja te rezultati koji proizlaze iz znanstvenih radova svakako mogu pridonijeti bržem napretku društva, kao i bržem odgovoru na krizne situacije poput pandemije koronavirusa, a žene znanstvenice daju ključni doprinos u rješavanju današnjih izazova. Nacionalni program „Za žene u znanosti“ stoga potiče izvrsne mlade znanstvenice da svojim znanstvenim radom dodatno istaknu svoj potencijal za mijenjanje svijeta na bolje.

Za stipendiju Nacionalnog programa L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“ 2021. mogu se prijaviti znanstvenice koje:  

  • su polaznice doktorskog studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja,
  • su u posljednjoj godini izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj,
  • nisu starije od 35 godina na dan 4. prosinca 2020. godine,
  • se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“,
  • imaju hrvatsko državljanstvo te prebivalište u Republici Hrvatskoj

Sve prijave za Nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju sadržavati ispunjeni Obrazac za prijavu i odgovarajuću dokumentaciju (preslike).

Prijave se šalju u pdf obliku kao jedinstveni dokument (veličina dokumenta je ograničena na 3 MB) putem elektroničke pošte Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija (unesco@min-kulture.hr) s naznakom „Prijava za stipendiju Nacionalnog programa stipendiranja L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“.  

Izbor stipendistica bit će dovršen u travnju 2021. godine.

Photo: freepeek