Zagreb Film Festival od 8. do 15. studenog

Zagreb Film Festival će se po osamnaesti puta održati od 8. do 15. studenog na više lokacija – u Kinu SC, u kinu Tuškanac, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u Muzeju suvremene umjetnosti i online. Festival će svoj 18. rođendan proslaviti projekcijama filmova no zbog pandemije koronavirusa u ponešto izmijenjenom obliku. ZFF će svojim programom proputovati hrvatskim gradovima uz presjek najboljih i najzanimljivijih recentnih ostvarenja iz cijeloga svijeta.

Natjecateljski dio programa donosi niz međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih naslova te natjecanje domaćeg kratkog metra Kockice, a natjecateljski program Ponovno s nama nove filmove već poznatih redateljskih imena koje festival sustavno prati od njihovih početaka.

Do sada je objavljeno da će se u glavnom programu prikazati srpski film “Oaza”, čiji scenarij i režiju potpisuje autor Ivan Ikić, jedan od najzanimljivijih novih redatelja regionalne filmske scene koji je zapažen po debitantskom filmu “Barbari” iz 2014., nagrađenom u Karlovim Varima. Svjetsku premijeru film je ostvario u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film osvojivši nagradu Europa Cinemas Label. Film prati neobičnu ljubavnu priču iz doma za djecu i mlade s posebnim potrebama u Beogradu te publici prikazuje emocionalne živote kojima sustav ponekad uskraćuje osnovne želje i potrebe. Naime, štićenici doma upleću se u ljubavni trokut a pravila sustava ne dopuštaju im ostavarenje njihovih želja.

Iz organizacije Festivala poručuju da, iako će se ovogodišnji ZFF zbog propisanih epidemioloških mjera održati u nešto smanjenom obliku, broj izvrsnih novih filmova već poznatih autora neće nedostajati.

Tako će se u natjecateljskom programu Ponovno s nama prikazati čak 10 filmova svjetski renomiranih redatelja, između ostalih Michela Franca, Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.

“Novi poredak” novi je triler meksičkog redatelja Michela Franca, koji se na ZFF-u predstavio filmom “Nakon Lucije” 2013. Film je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji i naziva ga se autorovim dosad najpolitičnijim i najprovokativnijim ostvarenjem. Franco tematizira pitanje revolucije iz duboko cinične i mračne perspektive, ukazujući istovremeno na neodrživost današnjeg, ali i nemogućnost uspostavljanja novog (pravednog) poretka, napominje se u najavi.

Na festival stiže novi film miljenika zagrebačkih filmofila, islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čiji su svi dosadašnji dugometražni filmovi već prikazani na ZFF-u (Vulkan 2011., Vrapci 2015.). Njegov film “Jeka” prikaz je islandske zime sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika kamerom redateljeve stalne suradnice Sophie Olsson.

Film “Velika slova” novi je rad Radua Judea, jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice, laureata ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu – ZFF 2009., posebno priznanje; Svi u našoj obitelji – ZFF 2012., Zlatna kolica; Bravo! – ZFF 2016.) Temeljen na istoimenoj kazališnoj predstavi Gianine Cărbunariu, film seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, istražujući neobičan slučaj iz 1981. godine, kada je obavještajni odjel tajnih službi umalo atrofirao pod teretom nekoliko antikomunističkih črčkarija koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik.

Osim natjecateljskih programa Zagreb Film Festival i ove godine donosi popratne programe Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program Industrija, namijenjen filmskim profesionalcima. Paralelno sa ZFF-om održat će se i KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu.

Izvor teksta: HINA

Izvor fotografije: Pixabay.com