Zagrebačka filharmonija i maestro Dawid Runtz u petak u Tvornici kulture

Zagrebačka filharmonija izvest će u petak, 5. veljače, remek-djela velikoga njemačkog skladatelja iz razdoblja romantizma Johannesa Brahmsa – varijacije na Haydnovu temu, op.56a i 2. simfoniju u D-duru, op.73, a izvedbom će u Tvornici kulture ravnati maestro Dawid Runtz.

Koncert će se održati u sklopu “Plavog ciklusa” Zagrebačke filharmonije, a publika će imati priliku poslušati klasične skladbe modernog repertoara. Izvedbom će ravnati maestro Dawid Runtz, iznimno nadareni mladi glazbenik koji je sposoban udubiti se u svaku pojedinost partiture i napamet dirigirati vrhunske glazbene komade, a od nedavno je i novi šef dirigent Zagrebačke filharmonije.

Johannes Brahms svoju glazbenu karijeru započeo je skladajući i svirajući po hamburškim gostionicama. Na turneji 1853. godine sprijateljio se s violinistom Josephom Joachimom i skladateljem Robertom Schumannom koji ga je smatrao genijem te se za njega posebno zauzeo. Brahmsov bogat opus čine vokalne skladbe, skladbe za simfonijski orkestar, komorne ansamble i razne solo instrumente uz pratnju te skladbe za klavir i orgulje. Kako je Brahms, osim skladateljskog talenta, bio vrlo virtuozan pijanist, većinu skladbi za instrumente s tipkama sam je praizvodio.

(Izvor fotografije: Unsplash.com)