Zagrebačka filharmonija svira Bacha u Tvornici kulture

Orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će u petak, 12. ožujka, u Tvornici kulture, gdje će izvesti neke od najljepših skladbi razdoblja baroka, tri od ukupno šest Brandenburških koncerata Johana Sebastiana Bacha za komorni orkestar. Riječ je o Koncertu br. 6 u B-duru, Koncertu br.3 u G-duru i Koncertu br.1 u F-duru. 

Markgrof Christian Ludwig od Brandenburga bio je kultivirana i glazbeno obrazovana osoba, a držao je vlastitu kapelu u dvorcu Charlottenburg u Berlinu. S Johannom Sebastianom Bachom susreo se 1719., za skladateljeva boravka u Berlinu, kamo je Bach došao preuzeti novo čembalo za dvor u Köthenu, berlinskog graditelja Michaela Mietkea.

Markgrof ga je u toj prigodi, prema Bachovu svjedočanstvu (koje je zabilježio u posveti zbirke), zamolio da mu pošalje “nešto svoje glazbe”, a Bach je odgovorio dvije godine kasnije ciklusom tzv. Brandenburških koncerata.

Orkestrom će ravnati koncertni majstor Zagrebačke filharmonije Martin Draušnik, svestrani glazbenik čije se polje djelovanja proteže od solističkih nastupa i recitala preko brojnih komornih sastava pa sve do koncertnog majstora različitih komornih i simfonijskih orkestara.

Solistički će nastupiti Lucija Brnadić i Hiwote Tadesse, sjajne umjetnice iz prvog reda dionice viola Zagrebačke filharmonije. Koncert će se održati u Tvornici kulture, a Filharmoničari svojim pretplatnicima Crvenog ciklusa najavljuju sjajan glazbeni doživljaj.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)