Zagrebački mladi filharmoničari – orkestar budućnosti

Zagrebački mladi filharmoničari (ZMF), još jedan od velikih projekata podrške Hrvatske glazbene mladeži mladim talentiranim glazbenicima, nastupaju u Grožnjanu 12., u Raklju 13. kolovoza, a u Zagrebu krajem rujna.

Hrvatska glazbena mladež od svojeg osnutka 1954. godine ciljano je pokretala rad i promovirala ansamble i orkestre mladih. Istaknuti i dobri primjeri su Komorni ansambl MO Gaudeamus, Gudački kvartet Sebastian, Zbor Hrvatske glazbene mladeži, Bing Bang udaraljkaški ansambl, HGM jazz orkestar, Komorni gudački orkestar HGM i dr. Mnogi od tada mladih glazbenika danas nastupaju kao ugledni solisti i članovi profesionalnih orkestara.

ZMF je utemeljen 2020. godine uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu i to u jeku epidemije kako bi mlade dodatno osnažili i pružili im platformu za daljnji razvoj. Trenutno u sklopu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu uvježbavaju svoj bogati koncertni program.

Hrvatska glazbena mladež sigurna je  da  će ovaj projekt, zamišljen ne samo zbog edukacije nego i kao mjesto radosti muziciranja, postati temelj za budući nacionalni orkestar mladih. U suradnji s istaknutim umjetnicima, profesorima-mentorima HGM  želi mladim glazbenicima na najbolji mogući način otkriti svu ljepotu i radost zajedničkog muziciranja, a svima nama prenijeti entuzijazam i optimizam, nasušno potreban u ovim izazovnim vremenima.

“Pri slaganju programa za 2021. godinu htio sam predstaviti solističke mogućnosti pojedinih članova orkestra. Orkestri budućnosti, po mom mišljenju, morat će biti glazbena tijela sastavljena od glazbenika koji će biti pripravni nastupati kao solisti, kao članovi komornih ansambala te naposljetku kao orkestralni glazbenici od najmanjih do najvećih sastava.“ – izjavio je Tonči Bilić, umjetnički ravnatelj i dirigent.

Kazao je kako im je cilj predstaviti sve članove orkestra, a ovom prigodom istaknuo je četiri mlada glazbenika. Nikolina Csiffary na flauti maturantica je Glazbene škole Pavla Markovca,  Klara Beck na oboi učenica je 3. razreda Glazbenog učilišta Elly Bašić,  Hrvoje Grah na rogu student je prve godine Muzičke akademije u Zagrebu i Katarina Kutnar na violini dobitnica je nagrade HGM-a Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2016. Bilić je nastavio kako će se svi članovi okušati kao orkestralna podrška solistima, te se zajednički predstaviti kao ansambl u mladenačkoj i izazovnoj četvrtoj Beethovenovoj simfoniji.

Orkestar će kao koncertni majstor predvoditi prošlogodišnji solist, te prvi violinist Zagrebačkog kvarteta Martin Krpan dodao je Bilić ujedno i predsjednik HGM-a. Orkestar u 2021. godini okuplja  37 glazbenika, a profesori i mentori, uz Bilića, su Anđelko Krpan, Milan Čunko, Branimir Pustički, Ilin Dime Dimovski, Dani Bošnjak, Dario Golčić, Marko Zavišić, Žarko Perišić, Hrvoje Pintarić, Dario Teskera, Ivana Bilić i Dijana Grubišić Ćiković.

Brojne ustanove i podupiratelji uključeni su  u ovaj hvalevrijedni projekt od samog početka poput Hrvatskog glazbenog zavoda, Zagrebačke filharmonije, a ove godine i KD Vatroslava Lisinskog. Općine Grožnjan i Rakalj su suorganizatori koncerata. Koncert u Grožnjanu održat će se s početkom od 21 sat na terasi Belvedere, a u Raklju s početkom u 20 sati u župnoj crkvi Rođenja BDM.

(Izvor, foto: HGM press)