ZagrebDox: Dvanaest hrvatskih filmova u raznim programima

Ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održati od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD SC-a u Zagrebu, donosi pedesetak recentnih dokumentarnih filmova, među kojima se nalazi i 12 hrvatskih filmova.

Od 14 naslova u regionalnoj konkurenciji četiri su domaća filma, među kojima će film “Nun of Your Business” imati svjetsku premijeru na festivalu. Ivana Marinić Kragić u tom filmu prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, odlučuju napustiti samostan i započeti novi život na jednom od dalmatinskih otoka.

Đuro Gavran u novom filmu “Jedna od nas” problematizira zlostavljanje u obitelji. Netom prije proslave mature autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili su potresno pismo učenice koja opisuje dugogodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena, što baca potpuno novi pogled na zajedničko odrastanje.

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav i na odrastanje u doba kada je sve dostupno, na komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu “Povuci – potegni”. U ovoj borbi proces učenja praćen je vikom, urlanjem, manipulativnim obećanjima i dramom.

Hrvatsku premijeru na festivalu imat će i film “Govori da bih te vidio” Marije Stojnić; srpsko-hrvatsko-katarska produkcija. Radnja filma temelji se na priči o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima.

U programu The Best of The Rest bit će prikazano pet domaćih filmova, od kojih će film o cijepljenju, “Pitaj slobodno” Roberta Tomića Zubera ima hrvatsku premijeru..

U kratkom dokumentarcu “Osoba” autorica Sunčica Ana Veldić govori o vlastitom odlasku iz oštećenog stana u centru Zagreba nakon snažnog potresa u ožujku ove godine.

Proučavajući jato riba i njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u filmu “Anonimno jato” metaforički progovara o ljudima snimajući Dubrovnik, tijekom kolovoza, koji se u autorovoj perspektivi pretvara u gradski akvarij.

Dva su dokumentarca sa studija dokumentaristike Akademije dramske umjetnosti.

Anton Mezulić u dokumentarcu “Melem na rane” prikazuje osebujan bračni par koji pronalazi razne načine i snagu da se odupre teretu iz djetinjstva, dok je “Bez lica” esejistički dokumentarac Davida Lušičića koji tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Autorska večer ove je godine posvećena poznatom Goranu Deviću i donosi njegova djela: “Uvozne vrane” (2004), “Tri” (2007) i “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (2012).

Izvor teksta: HINA

Izvor fotografije: PIXSELL