Započinje najpoznatija smotra folklora u Hrvatskoj, 55. Vinkovačke jeseni

Danas započinju 55. Vinkovačke jeseni, najpoznatija smotra folklora na kojoj inače sudjeluje stotine folkloraša iz brojnih KUD-ova Hrvatske. Pod sloganom ‘Curo draga iz sokaka moga’ ove će se godine Vinkovačke jeseni održati pod posebnim okolnostima. Zbog epidemiološke situacije, manifestacija će trajati samo tri dana, a od javnih događanja na otvorenom imat će samo otvorenje na središnjem vinkovačkom trgu i mimohod folklornih skupina iz Vukovarsko – srijemske županije.

– Ove godine nema glavnog šatora u Slavonskom sokaku ni velike pozornice sa koje su, proteklih godina, svake večeri zaplesale noge folkloraša. Svečano otvorenje biti će upriličeno na trgu. Glumci i svi koji budu sudjelovali u programu su iz Vinkovaca. Gostiju će biti u manjem obujmu; očekuje se oko 150 ljudi u gledalištu. Mjerit će se svima temperatura, osigurat će se maske i dezinfekcijska sredstva. U mimohodu će sudjelovati oko 30tak KUD-ova iz županije koji će imati osiguran prijevoz. Neće biti zajedničkih velikih plesnih kola, neće biti kontakata između KUD-ova i oni se neće smjeti međusobno miješati. Ulica Slavonski sokak će biti u jednom izmjenjenom obliku i služit će isključivo za prodaju naših autohtonih proizvoda, a očekuje se i revija konjskih zaprega ulicama našeg grada –  najavio je događaje na Vinkovačkim jesenima gradonačelnik Ivan Bosančić na jučer održanoj tiskovnoj konferenciji.

Zbog pandemije koronavirusa je iz programa, koji je s uobičajenih deset skraćen na tri dana, ove godine izostala Državna smotra hrvatskog izvornog folklora, Dječje Vinkovačke jeseni, Međužupanijska smotra folkora dječjih skupina, Etno revija te koncerti zabavne i tamburaške glazbe.

Kako bi se na neki način ipak predstavili i drugi KUD-ovi i folklorne skupine iz ostalih županija  Hrvatske, oformljena je posebna televizijska ekipa koja je u proteklih desetak dana od Dubrovnika do Đakova, sa lokalnim KUD-ovima snimila kratke filmove o tradiciji, kulturi i običajima svakog kraja, a koje će se emitirati tijekom svečanog mimohoda.

Iako će u svečanoj povorci ove će godine proći KUD-ovi samo iz Vukovarsko-srijemske županije, svečani mimohod sudionika 55. Vinkovačkih jeseni, koji je uvijek najspektakularnija priredba vinkovačke jesenske manifestacije, na programu je u nedjelju, 20. rujna, od 10 sati.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL