Zatvaranje 71. Dubrovačkih ljetnih igara

Gala koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije večeras se  tradicionalno zatvaraju 71. Dubrovačke ljetne igre. Završni koncert pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića i uz nastup opernih zvijezda, sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića,  održati će se večeras, 25. kolovoza ispred Katedrale u 22:15, uz izravan televizijski prijenos na Prvom programu HRT-a.

Dubrovačke su ljetne igre  u svom 71. izdanju, od 10. srpnja do danas,  na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika ugostile  naše eminentne umjetnike, izvođače i glazbenike.

Zbog pandemije koronavirusa program se uveliko razlikovao od dosadašnjeg, budući  je izostao dolazak stranih izvođača, a u 47 dana drugačijih nego ikad do sad, imali smo prilike vidjeti gotovo pedeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi u domaćoj produkciji i u nešto smanjenom formatu. Ovogodišnje Igre bile su posebne i po samom  mjestu otvaranja. Naime, zbog aktualnih mjera, po prvi puta otvorenje nije upriličeno na tradicionalnom mjestu ispred Crkve sv. Vlaha, nego u Portu na Peskariji, a zastava Libertas podignuta je  na Tvrđavi sv. Ivan.

Večerašnja glazbena večer započet će izvedbom Uvertire opere Fidelio, jedine Beethovenove opere čija se velika 250. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Nizat će se zatim probrani ulomci i arije poznatih opernih djela velikih skladatelja: prolog I Pagliaccija Ruggera Leoncavalla, kavatina Elvire iz 1. čina opere Ernani, arija Renataiz iz 3. čina Krabuljnog plesa, arija Rigoletta Cortigiani, Vil razza dannata iz istoimene Verdijeve opere, kavatina Leonore iz 1. čina i duet Leonore i Grofa iz 4. čina Trubadura, pet djela Giuseppea Verdija, autora iznimno melodičnih djela i majstora skladateljske karakterizacije. Još jedan talijanski operni velikan, Giacomo Puccini bit će zastupljen izvedbama Intermezza i arije Manon iz 4. čina opere Manon Lescaut. Cavalleria rusticana opera ja Petra Mascagnija, skladatelja čak petnaest opera od kojih je upravo ova daleko najpoznatija i najizvođenija, a festivalska publika će čuti Intermezzo – navodi se u najavi.

Izvor fotografije: Pixsell