Zatvoren 15. Vukovar Film Festival

Petnaesto izdanje Vukovar Film Festivala svečano je zatvoreno u nedjelju navečer u Hrvatskom domu u Vukovaru uz premijernu projekciju danske komedije “Jahači pravde” s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi.

U sedam dana festivala prikazan je 41 film, a kao posebnu vrijednost festivala organizatori ističu što su svi prikazani filmovi bile hrvatske premijere. Uz to, tvrtka Discovery, koja je uz Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar, jedan od glavnih organizatora Festivala, priprema online platformu MovieMix na kojoj će se filmovi s ovogodišnjeg Vukovar Film Festivala moći naknadno gledati, kao i cijela selekcija filmova prošlogodišnjega izdanja koje se zbog pandemije koronavirusa nije moglo održati.

Pred punim gledalištem, onoliko koliko aktualne epidemiološke mjere dopuštaju, publici su se predstavili volonteri Vukovar film festivala, mahom srednjoškolci i studenti te su prikazani filmovi najmlađih polaznika radionice jednominutnog filma u jednom kadru koju je vodio redatelj Zvonimir Rumboldt.

“Došli smo na korak do završetka 15. Vukovar Film Festivala. Izdanja za koje se nadamo da se nikad više neće ponoviti jer su se u proteklih sedam dana protiv nas udružili loše vrijeme i pandemija koronavirusa koji nam nisu dopustili da organiziramo festival onako kako ovaj grad zaslužuje – s još više filmova, s puno gostiju, s nagradama za one najbolje”, rekao je na zatvaranju umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić. “Raduje nas što su filmovi bili gledani, da su i tu jednu večer kada su se filmovi prikazivali na otvorenom Vukovarci bili spremni pomalo se smrzavati kako bi vidjeli nagrađena djela sa svjetskih festivala. Drago nam je da je Vukovar pokazao kako ne želi odustati od festivala kao što ni mi kao organizatori ne želimo odustati od ovog festivala na kojem se prikazuju filmovi kakve ne možete vidjeti ni na jednom festivalu u Hrvatskoj”, rekao je Sinovčić.

Ponedjeljak, 30. kolovoza posljednji je festivalski dan, a prikazat će se četiri filma iz popratnog programa – danski film “Leptirov efekt”, švedski “Tigrovi” te francuski filmovi “Pariz, 13. okrug” i “Sve je u redu”.

(Izvor: Hina, foto: Miro Šlafhauzer/Facebook)