Završen 19. Liburnia Film Festival, najbolji filmovi „Tvornice radnicima“ i „Jedna od nas“

Festival hrvatskog dokumentarnog filma, 19. Liburnia Film Festival, završio je u petak proglašenjem najboljih ostvarenja – publika je najbolje ocijenila dokumentarac „Jedna od nas“ redatelja Đure Gavrana, a žiri je kao najbolji nagradio film „Tvornice radnicima“ Srđana Kovačevića.

Liburnia Film Festival prvi je hrvatski filmski festival posvećen isključivo dokumentarnom filmu i jedini koji prikazuje samo domaće filmove nastale u protekloj godini. Tijekom pet festivalskih dana u Opatiji su prikazana 44 dokumentarna hrvatska filma, od kojih su 22 filma bila u natjecateljskom, a 22 u popratnom programu.

U žiriju su bili povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh, distributer i redatelj Szabolcs Szyrony te kritičarka Višnja Vukašinović. Žiri je u obrazloženju nagrade za najbolji film „Tvornice radnicima“ naveo da je “želja žirija bila prenijeti poruku o mogućnostima društvene imaginacije, koja se u filmu nudi kao studija slučaja i koja ukazuje na potencijal društvenih transformacija u tenzijama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali i mogućnosti i nemogućnosti emancipacije.”

Nagradu za najbolji regionalni film dobio je „Martin Torpedo“, autora Tonija Jelenića, a žiri je naglasio autorov istančan senzibilitet koji promišljenim pristupom opservacijskog dokumentarca ulazi u svijet jednog osobenjaka čija naočigled tužna sudbina nikad ne prelazi u patetiku. Posebnim priznanjem, “zbog intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo letargiju”, žiri je nagradio je film „Bijeli Božić“ Josipa Lukića. Filmu „Nulti krajolik“ pripale su dvije nagrade – za najbolju fotografiju i za dizajn zvuka koju je, za kameru, dobila Andrea Kaštelan, a za dizajn zvuka Vjeran Šalamon.

Za najbolju režiju nagrađen je redatelj filma “O jednoj mladosti” Ivan Ramljak, “koji kroz kroniku života i smrti svog prijatelja, publiku na hrabar i jedinstven način vraća u prošlost, čuvajući je od zaborava.” Nagrada za najbolju montažu dodijeljena je filmu „Bijeli Božić“, odnosno Josipu Lukiću i Eleni Radošević.

(Izvor: Hina, Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)