Završene 45. Samoborske glazbene jeseni

U nedjelju navečer, koncertom festivalskog ansambla u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije završile su 45. Samoborske glazbene jeseni. Tijekom ovogodišnjigh Samoborskih glazbenih jeseni (SGJ)  održano je sedam koncerata i šest recitala mladih glazbenih umjetnika.

Posljednje večeri u festivalskom ansamblu nastupili su dugogodišnji prijatelji Samoborske glazbene jeseni – violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Hrvoje Philips, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak.

Kako se navodi u priopćenju, festival je ove godine održan u otežanim okolnostima zbog poznate epidemiološke situacije te uz pridržavanje epidemioloških mjera, no “potraga za ograničenim brojem ulaznica pokazala je da je publika željno očekivala sve koncerte”.

Iz SGJ podsjećaju da je u sklopu festivala održano i 17. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika na kojemu je nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost dobila flautistica Lucija Stilinović. Nagrađenoj glazbenici pripalo je 15.000 kuna u bruto iznosu koje je osigurao festival, a osim toga za nju će Mirela Ivičević napisati novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. te su joj osigurani nastupi na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i 46. Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Stručna prosudbena komisija 17. natjecanja Ferdo Livadić koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić dodijelila je Nagradu Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pijanistici Miji Pečnik za izvedbu Impromptua op. 32b Dore Pejačević. Time je Mia Pečnik osvojila 7.500 kuna u bruto iznosu koje osiguravaju pokrovitelji te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Zbog epidemiološke situacije u Europi, ove godine nisu se mogla realizirati gostovanja orkestara iz Njemačke i Lihtenštajna te je zbog toga tradicionalno skladateljsko natjecanje New Note, na kojemu je ove godine pobijedio mladi poljski skladatelj Przemysław Scheller sa skladbom Little Match Girl, a koju je trebao izvesti Ansambl Esperanza iz Lihtenštajna, odgođeno za jesen 2021.

Organizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. (Hina)

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL