Završeno 66. SPLITSKO LJETO – festivalske nagrade JUDITE maestru Lipanoviću za Lombardijce i predstavi Francuzica Ilije Zovka

66. po redu kazališni festival Splitsko ljeto po završetku izvedbe plesne predstave Correr o fado svečano se zatvara na gledalištu na otvorenom splitskog poluotoka Sustipan.

Netom prije samog spuštanja  festivalskih  zastava objavljene su, i dobitnicima svečano uručene, nagrade Judita koje tradicionalno dodijeljuje glavni medijski pokrovitelj, dnevni list Slobodna Dalmacija za najveća umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu Splitskog ljeta.

Juditu za najveće umjetničko postignuće u glazbenom programu žiri je dodijelio maestru Ivi Lipanoviću za dirigiranje premijernom produkcijom Verdijeve opere Lombardijci Opere HNK Split. Juditu za dramski program dobila je predstava Francuzica Ilije Zovka u produkciji Drame HNK Split, u režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića.

„Splitsko ljeto svoju je respektabilnu šezdesetšestogodišnju tradiciju nastavilo i u godini u kojoj su širom svijeta otkazivane brojne, ukjučujući i najveće kulturne i sportske manifestacije. Unatoč znatno otežanim okolnostima i uz provođenje svih preporučenih protuepidemijskih mjera u koje je spadalo i osjetno smanjenje kapaciteta gledališta, 66. Splitsko ljeto brojčano nije po broju izvedbi, a sudeći po medijskim ocjenama ni po njihovoj kvaliteti, zaostajalo za prethodnim festivalskim izdanjima. Realizirano je šest premijernih naslova, ukupno 32 različita naslova u 45 izvedbi. Od toga su četiri izvedbe bile operne, 15 dramske i pet baletne, uz 14 koncerata, četiri filmske projekcije, dvije izložbe i jedno predstavljanje knjige.

Pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera uključivalo ne samo je mjerenje temperature, dezinfekciju ruku i upisivanje podataka svakog posjetitelja i učesnika izvedbi već i značajno smanjenje kapaciteta gledališta. Unatoč tome, festivalske je izvedbe s kupljenom ulaznicom posjetilo više od pet tisuća gledatelja, čemu treba dodati i one koji su pohodili besplatne programe (izložbe, promocija), a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. Za usporedbu, uobičajeni broj mjesta na Peristilu bio je prošlih godina 418, dok smo ga ove godine morali smanjiti na 130-180. Stoga je realizirani broj gledatelja, unatoč drastičnom smanjenju kapaciteta gledalištâ, izuzetno velik.

66. Splitsko ljeto održano je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i pod pokrovteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a u suradnji s: Galerijom 46, Baletom HNK u Zagrebu i Bavarskim državnim baletom, Muzejom grada Splita, Gradskim kazalištem mladih iz Splita, produkcijskom tvrtkom Music Time, Pulskim filmskim festivalom, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Kinom Mediteran iz Splita, splitskim KUD Jedinstvo, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Generalni medijski pokrovitelj Festivala je dnevni list Slobodna Dalmacija.“ – navodi se na službenoj stranici Splitskog ljeta.

Poveznica: http://www.splitsko-ljeto.hr/66-splitsko-ljeto/predstave/detalji/artmid/1605/articleid/11605/zavr%c5%a1eno-66-splitsko-ljeto-judite-maestru-ivi-lipanovi%c4%87u-i-predstavi-francuzica