Zbogom Panonski Mornaru

Jedan od najvećih kantautora i legendarni glazbenik Đorđe Balašević preminuo je danas u 68. godini života nakon borbe sa upalom pluća i koronavirusom. Iako se činilo da mu se zdravstveno stanje ide na bolje, danas mu se ono pogoršalo, te je nakon trosatne bitke liječnika nažalost preminuo.

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Upisao je studij geografije, no 1977. napustio je fakultet i pridružio se grupi Žetva iz Novog Sada. Sa njima je snimio svoji prvi uspješni singl ”U razdeljak te ljubim” koji prodan u gotovo 180.000 primjeraka, što je bio veliki uspjeh za tadašnje doba. Godinu nakon napustio je Žetvu i osnovao vlastitu grupu Rani Mraz, čiji je sastav činio i poznati Bora Đorđević, osnivač grupe Riblja čorba. Grupa Rani mraz dobila je naziv po dobro znanoj poslovici ”Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”. Na festivalu Split 79. Balašević je osvojio svoju prvu nagradu ”Panonski mornar”, nakon čega je rasprodao osam koncerata u beogradskom Domu sindikata.

Početkom 1982. godine objavljuje album ”Pub” kojim službeno započinje solo karijeru. Tijekom osamdesetih Balašević je postao jedan od najpopularnijih glazbenika u Jugoslaviji, a osim glazbom bavio se pisanjem scenarija i glumom u serijama ”Specijalna redakcija”, ”Vojnici”, ”Pop Ćira i pop Spira” i ”Panonski mornar”. Osim toga, napisao je i knjige ”Tri posleratna druga”, ”I život ide dalje (sve dalje odavde..)”, ”Dodir svile” i ”Jedan od onih života”.

Pisao je o ljubavi, te iako je  znao biti kritičar, njegov neobičan smisao za humor  u njegovim je pjesmama ipak najčešće je dolazio do izražaja. Brojne generacije pamtit će ga po hitovima, kao što su  “Svirajte mi, jesen stiže dunjo moja”, “Neki novi klinci”, “Prva ljubav”, “Lepa protina kći”, “Ne lomite mi Bagrenje”, “Priča o Vasi Ladačkom” ,i mnoge druge koje je objavio na čak 16 albuma, tokom solo karijere i sa bendovima na području ex Jugoslavije.

Punih četrdeset godina proveo u braku sa ženom Oliverom koju je upoznao krajem sedamdesetih, kada joj je posvetio mnoge pjesme, a imali su troje djece – Aleksu, Jovanu i Jelenu.

Obitelji i prijateljima, te svima koji su voljeli velikog pjevača, tekstopisca, glumca i redatelja želimo iskrenu sućut povodom nenadoknadivog gubitka.

(Photo: Marko Prpić, Pixell)