ŽELIMIRU BABOGREDCU dodijeljena nagrada za životno djelo

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca četvrtu godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima, no ovaj put uz ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta te strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Filmski tjedan u Vinkovcima organizirala je Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci uz potporu Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, dok su partneri programa Gradski muzej Vinkovci, Hang Loose Rockabilly Bar i Dilj NEXE grupa.

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, ljubitelji dokumentarnih filmova Slavonije u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza uživali su u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.

Nagradu za životno djelo festival DORF ove godine dodijelilo je Želimiru Babogredcu, dugogodišnjem glazbeniku, menadžeru i producentu te Predsjedniku Uprave izdavačke kuće Croatia Records,  “Glazbenik, menadžer i nagrađivani producent s iznimno uspješnom diskografskom karijerom,  uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije, Želimir Babogredac, apsolutno je zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima gdje je zapalio puno malih r’n’r vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF ovom nagradom skromno se zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu“, izjavio je prilikom dodjele nagrade Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF Festivala.

Babogredac, današnji glavni čovjek naše najveće diskografske kuće u Hrvatskoj  – Croatia Records, rođen je 1953. godine u Vinkovcima. Iako je završio srednju elektrotehničku školu u Vinkovcima i studirao je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu, glazbu živi još od najranije mladosti.

U srednjoj školi počeo je raditi na radiju i u vlastitoj diskoteci. Godine 1969. osniva kultnu rock grupu The Milky Way u Vinkovcima. Prvu postavu benda činili su su pjevač Želimir Ivković, Ivan Iživkić na bubnjevima, Željko Vrtarić na gitari i basist Zdenko Jakuš. Svirali su hard rock i blues standarde svjetskih grupa i vokalnih solista. Nakon poduže stanke ponovo su se okupili 2012. godine u istoj postavi, a već iduće godine snimili su četiri autorske pjesme od kojih su se u radijskom eteru izdvojile pjesme Hej čuj i Nabrijani bajkeri.

Sedamdesetih i osamdesetih Babogredac surađuje s najpoznatijim domaćim izvođačima na realizaciji koncerata i koncertnih turneja. 1979. godine osniva Rockoko Studio u Bošnjacima, prvi profesionalni tonski sudio u tadašnjoj državi, koji nakon preseljenja u Zagreb 1990. postaje vodeći studio u Hrvatskoj i potpisuje produkciju na više od 200 nosača zvuka brojnih glazbenika.

Na poziv uprave Croatia Recordsa 1996. godine prihvaća mjesto rukovoditelja audio – studijskog centra.  2001. postaje jedan od osnivača i direktor poduzeća Autor d.o.o., koji iste godine kupuje Croatia Records. Jedan je od osnivača satelitskog kanala CMC, a potom i kreator strategije razvoja kanala i programa koji se emitira u Europi, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Od 2006. je predsjednik uprave Croatia Recordsa, a iste godine imenovan je i predsjednikom Hrvatske diskografske udruge.

Strastveni je kolekcionar ploča, ima više od 6500 vinila, među kojima se posebno ističu izdanja Beatlesa – njegova kolekcija sadrži sva njihova britanska, američka, njemačka i japanska izdanja ploča, LP-ja, singlica, knjiga i DVD-a.

Kao  pokretač i osoba najzaslužnija za pojavu rock’n’rolla u njegovu rodnom gradu Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu upravo u rodnim Vinkovcima. Festival DORF ovom se nagradom u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu skromno zahvaljuje na doprinosu koji je oovaj veliki čovjek učinio za svoj grad i rodni kraj.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL