ZFF: Filmovi nagrađeni na Festivalu u Veneciji

U sklopu Zagreb Film Festivala, koji se ove godine održava online, pogledati možete dva filma nagrađena na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji, “Slušaj” portugalske redateljice Ane Rocha de Sousa i “Oaza” srpskog redatelja Ivana Ikića. 

Film “Slušaj”, nagrađen u Veneciji Lavom budućnosti za najbolje debitantsko ostvarenje, prati dvoje portugalskih doseljenika u predgrađu Londona koji se bore povratiti skrbništvo nad djecom prije nego što uđu u posvojiteljski sistem. Rocha de Sousa filmovima želi istraživati teme koje su joj osobno bliske, obiteljske priče o razdvajanju, na koji se način nositi s distancama i kako ljubav pomaže da prebrodimo sve nesreće.

Film “Oaza” Ivana Ikića, jednog od najzanimljivijih novih regionalnih autora, u Veneciji je imao svjetsku premijeru, a osvojio je prestižnu nagradu Europa Cinemas Label, kao najbolji europski film. Riječ je o neobičnoj ljubavnoj priči iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, koja ujedno otkriva burne emocionalne živote i sve probleme sistema i života u domu.

Na repertoaru su i Xavier Dolan sa filmom o ljubavi i prijateljstvu ”Matthias i Maxime”, zatim borba za nasljedstvo u filmu ”Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, odrastanje mlade gimnastičarke u filmu Eve Riley ”Apsolutni početak” i mnogi drugi filmovi.

Svi filmovi prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi www.croatian.film.

https://www.youtube.com/watch?v=tWZadOKDwCU&t=1s

(Izvor: Hina, ZFF)