Zlatni globus 2021: ”Nomadland” i ”Borat Subsequent Moviefilm” osvojili najveća priznanja

Prestižna dodjela nagrada Zlatni globus sinoć je održana u Los Angelesu i New Yorku, dijelom u stvarnom a dijelom u virtualnom svijetu. Ceremoniju su vodile glumice Tina Fey i Amy Poehler, koje su svojim šaljivim komentarima oko organizacije Zlatnog globusa nasmijale publiku. ”Tina i ja vodimo dodjelu iz dva različita grada večeras, ali tehnologija je toliko dobra da nećete niti primjetiti razliku.” rekla je Amy Poehler prilikom otvaranja ceremonije. Tina Fey je zatim nadodala: ”Nećete ni primjetiti” i virtualno potapšala Amy po ramenu iz drugog grada.

Zatim je uslijedilo proglašenje ovogodišnjih pobjednika, a nominirani glumci, redatelji i scenaristi uključivali su se putem videopoziva. Najprestižnije nagrade odnijeli su filmovi ”Nomadland”, koji je osvojio nagradu za najbolju dramu, i ”Borat Subsequent Moviefilm” koji je osvojio nagradu za najbolju komediju ili mjuzikl. Chloé Zhao, redateljica ”Nomadlanda”, proglašena je najboljom redateljicom čime postala prva žena koja je nakon gotovo četrdeset godina osvojila prestižnu nagradu. Glavni glumac u filmu ”Borat Subsequent Movie”, Sacha Baron Cohen, proglašen je i najboljim glumcem u komediji ili mjuziklu, dok je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu dodijeljen Rosamund Pike za ulogu u filmu ”Jako mi je stalo”.

Chadwik Boseman posthumno je dobio nagradu za najboljeg glumca u drami za ulogu u filmu ”Ma Rainey: Majka bluesa”, nakon što je prije šest mjeseci iznenada preminuo u 43. godini života. Najboljom glumicom u drami proglašena je Andra Day za vodeću ulogu u filmu ”The United States vs Billie Holiday”. Najbolja glumica u sporednoj ulozi je Jodie Foster za ulogu u filmu ”The Mauritanian”, dok je najboljim sporednim glumcem proglašen Daniel Kaluuya za sporednu ulogu u filmu ”Judas and the Black Messiah”.

Najpoznatiji streaming servis Netflix nagrađen je sa četiri priznanja za seriju ”The Crown” i dva priznanja za ”Schitt’s Creek”. Serija o kraljevskoj obitelji proglašena je najboljom dramskom televizijskom serijom, Emma Corrin koja glumi princezu Dianu proglašena je najboljom glumicom u dramskoj televizijskoj seriji, Josh O’ Connor koji glumi princa Charlesa nagrađen je Zlatnim globusom za najboljeg glumca u dramskoj televizijskoj seriji dok je Gillian Anderson za ulogu Margaret Thatcher proglašena najboljom sporednom glumicom. U kategoriji za najboljeg sporednog televizijskog glumca nagrađen je John Boyega za ulogu u ”Small Axe”. ”Schitt’s Creek”, priča o bogatoj obitelji koja je prisiljena preseliti se u mali grad, najbolja je humoristična televizijska serija dok je glavna glumica Catherine O’ Hara proglašena najboljom glumicom u televizijskoj seriji iz žanra komedije ili mjuzikla. U istoj kategorijili najboljim televizijskim glumcem proglašen je Jason Sudeikis za seriju ”Ted Lasso”.

Jedna od najgledanijih serija u proteklih nekoliko mjeseci, ”The Queen’s Gambit”, zasluženo je osvojila Zlatni globus za najbolju ograničenu televizijsku seriju dok je glavna glumica Anya Taylor Joy proglašena najboljom televizijskom glumicom. Zlatni globus za najboljeg televizijskog glumca osvojio je Mark Ruffalo za ulogu u seriji ”I Know This Much Is True”.

Nagrada za najbolji scenarij dodijeljena je uspješnici ”The Trial of the Chicago 7” Aarona Sorkina, najbolji animirani film je ”Soul” redatelja Leea Isaaca Chunga dok je najbolji strani film ”Minari” Leea Isaaca Chunga.

(Izvor fotografije: YouTube screenshot)